Costes Fashion

Sophie van Oyen – Founder of Sophie Eats

By 4 November 2016 People behind the brand

In de rubriek “People behind the brand” nemen we een kijkje in het leven van een Costes vrouw. Let’s meet Sophie, chef-kok en founder van Sophie Eats.

Wie Sophie van Oyen Leeftijd 26 Carrière Chef-kok, owner Sophie Eats RelatieWoont samen met Olivier Woont In Amsterdam Favoriete hotspot Strandtent in Portugal Ultieme guilty pleasure Crocs aan tijdens het koken Favo drankje Een goed glas wijn Lievelingsgerecht  Verse pasta sugo met burrata en basilicum Bucketlist The Garden Route in Zuid-Afrika Favoriete Costes item Leopard jacket

04_COSTES_SOPHIE copy

“In de keuken draag ik Crocs. Ugliest ever maar de állerfijnste schoenen om op te werken”

Foodie Sophie van Oyen maakt de mooiste creaties met de meest uiteenlopende ingrediënten. Toen wij haar catering kunsten voor het eerst ervaarden tijdens onze SS16 collectiepresentatie waren we direct hooked. Sindsdien doet Sophie de catering voor vrijwel alle Costes events. En we zijn niet enige die haar creaties hebben ontdekt: haar bedrijf Sophie Eats is het afgelopen jaar dan ook heel snel gegroeid.

Toen Sophie haar cateringbedrijf Sophie Eats startte was ze net terug uit Londen. Met haar half-Britse roots besloot ze na haar bachelor Voeding & diëtetiek verder te studeren in de Britse hoofdstad. “Ik ontdekte dat de ‘hippe food business’ mij beter lag dan een medische carrière. Ik verhuisde naar Londen voor Leiths School of Food and Wine. Op deze school leerde ik niet alleen ontzettend goed koken maar volgde ik ook wat bedrijfskundige vakken. Tijdens mijn jaar in Londen werkte ik voor twee cateraars en restaurant Nopi van Yotam Ottolenghi. Hier heb ik heel veel geleerd en veel inspiratie opgedaan. Na ruim een jaar ervaring opdoen ging ik terug naar Amsterdam om mijn eigen cateringbedrijf, Sophie Eats, op te zetten.”

Inmiddels is Sophie een jaar verder en timmert ze hard aan de weg. Vanuit haar keuken in de Amsterdamse Rivierenbuurt bereidt Sophie de meest uiteenlopende gerechten, voor zowel kleine als grote gezelschappen. “Mijn werk is afwisselend. In een week tijd heb je zoveel verschillende klussen: je verzorgt een persdag voor een modemerk, een healthy lunch voor een advocatenkantoor, borrel voor 150 mensen en maakt een bruidstaart. Hoe gaaf is dat?”

03_COSTES_SOPHIE copy

01_COSTES_STILLS_SOPHIE_186 copy

01_COSTES_STILLS_SOPHIE_197 copy

“Met food ga ik los, ik hou van veel kleuren en smaken combineren om zo tot verrassingen te komen.”

Na het verzorgen van de catering voor de Costes persdag begin dit jaar, is Sophie met haar food creaties steeds meer de fashionwereld ingerold en verzorgt ze bij verschillende mode events de hapjes. “Food en mode is op veel vlakken vergelijkbaar. Je krijgt te maken met trends, verschillende smaken en stijlen, kleuren en patronen. In de mode hou ik eigenlijk van een vrij simpele stijl, fijne basics en af en toe iets geks. Met food ga ik los, ik hou van veel kleuren en smaken combineren om zo tot verrassingen te komen.”

Voorlopig kookt Sophie alles nog thuis, in haar eigen fijne keuken. Die voor Amsterdamse begrippen best ruim is! Maar nu haar bedrijf zo snel groeit, droomt Sophie al over haar toekomstige werkplek.Ken je de film Soof? Zo’n werkplek is mijn droom. Een gezellig huis met daarachter een mooie tuin en een grote schuur die is omgetoverd tot prachtige keuken. Hierin kan ik al mijn mise en place doen, maar ook private dinners verzorgen, vergaderingen, kookworkshops etc. Overal zijn bloemen en het geheel heeft een frisse en gezellige uitstraling. Denk aan veel licht en groen.”

Omdat haar huis, waar ze samen met haar vriend Olivier woont, zowel haar woon- als werkplek is, brengt ze er ook overdag veel tijd door. Thuis heeft Sophie gezelschap van Harry, haar hondje. De speelse Beagle zorgt ervoor dat haar lange werkdagen onderbroken worden met een wandeling in het Beatrixpark, waar ze om de hoek woont. “Harry is echt mijn kindje. Ik begin de dag altijd met een wandeling in het park ’s ochtends vroeg. Hij zorgt er echt voor dat ik veel buiten kom. Ik laat hem in het park lekker lang rennen, dan is hij wat rustiger en kan ik lekker werken.” Het interieur is heel licht en groen. Hangende planten, grote vazen met bloemen, hip gecombineerd met warm en klassiek. “Het centerpiece van ons huis is onze 3 meter lange eikenhouten eettafel. Het is mijn bureau, werktafel en we brengen er héél erg veel uren etend door met vrienden en familie. We hebben de tafel zelf ontworpen en op maat laten maken. Deze tafel zal ik nooit wegdoen.”

01_COSTES_STILLS_SOPHIE_048 copy

03_COSTES_SOPHIE_265 copy

Sophie is van nature een klassiek type, en mixt dat graag met een comfortabele en hippe stijl. Hoewel ze tijdens het koken niet bepaald als een keukenprinses gekleed is: ”Mijn lievelingsschoenen in de keuken zijn zwarte Crocs, bistro style. Ugliest ever maar de állerfijnste schoenen om op te werken. Zodra ik naar een klus ga heb ik m’n hippe Nikes weer aan hoor, don’t worry.”

Ken je de film Soof? Zo’n werkplek is mijn droom.”

Ook als Sophie niet aan het werk is, staat eten centraal. “Omdat ik op zaterdagavond vaak werk, is vrijdagavond mijn ultieme weekend avond. Ik ga dan het liefst lekker met vriendinnen de stad in, eten, wijn drinken. Op zaterdag ga ik met mijn vriend en ons hondje Harry lekker lang wandelen en daarna naar de markt om verse producten te kopen. Als ik vrij ben nodigen we vrienden en kunnen we heerlijk lang tafelen aan onze eettafel. Als half-Engelse is het op zondag natuurlijk tijd voor de Sunday Roast met familie en vrienden.”

05_COSTES_SOPHIE copy

07_COSTES_SOPHIE_099 copy

08_COSTES_SOPHIE_038 copy

Nu haar bedrijf in korte tijd zo is gegroeid, kan Sophie ook al dromen over de toekomst. Gelukkig weet ze al precies hoe ze haar leven over 5 jaar het liefst voor zich ziet. “Ik woon in een gezellig huis in of in de buurt van Amsterdam, samen met mijn vriend/man en een paar lieve kindjes. Achter mijn huis in de tuin heb ik een grote schuur die is omgetoverd tot prachtige keuken. Hierin kan ik al mijn mise en place doen, maar ook private dinners verzorgen, vergaderingen, kookworkshops etc. Overal in mijn huis zijn bloemen en het geheel heeft een frisse en gezellige uitstraling. Denk veel licht en groen. Wat ik heel erg hoop is dat ik mijn werk en privé zo kan indelen dat ik veel bij mijn kinderen kan zijn en toch de carrière kan hebben die ik nu heb.”

Ondanks de vele kansen die voor Sophie in het verschiet liggen blijft ze down to earth. “Ik hou van simpele dingen en geniet van wat ik doe. Ik hoop altijd te kunnen blijven doen waar ik van geniet met fijne mensen om me heen. En om op een dag een prachtig kookboek uit te brengen.”

 [slideshow_deploy id=’2149′]

You Might Also Like

[fbcomments]